BIDOVEC – TOMAŽIČ: TOVARIŠTVO

Tovarištvo

V nedeljo, 4. julija, bo ob 21.30 v parku Arrigoni v Izoli znova gostovalo Slovensko stalno gledališče iz Trsta, tokrat s predstavo o bazoviških junakih v režiji Patrizie Jurinčič Finžgar, ki je tudi avtorica besedila. Z njo predstavlja pogled mladega človeka na ideale znamenitih sovrstnikov v težkem trenutku polpretekle zgodovine.
Tovarištvo je delo, nastalo ob lanski obletnici prvega in drugega tržaškega procesa in je zgodba o idealih mladih ljudi, ki so verjeli v spremembe v kriznih časih. Za preobrat so prevzeli tudi odgovornost in so postavili interes skupnosti pred lastni interes. Lika Ferda Bidovca in Pinka Tomažiča sta emblematična primera političnega in ideološkega zagona.
Zamisel, ki je vodila avtorico in režiserko predstave je bila predvsem želja po raziskovanju meje med junakom in človekom. O tem je napisala: »To, ali današnjemu času bolje služi zgodba o heroju ali zgodba o človeku, ni povsem jasno. Dejstvo pa je, da je bil človek, preden je postal heroj, zgolj človek, ki se je iskal, se spraševal in v sebi našel smisel, ki mu je nato zvesto sledil naravnost v smrt, če je bilo treba.«
V vlogah tržaških domoljubov nastopata igralca Primož Forte in Nejc Kravos. Izvirno glasbo je napisal Ilija Ota, videoprojekcije pa je ustvaril Cosimo Miorelli.
N.Z.