simfonicni koncert 1dogodki novice 

Simfonični koncert orkestra Opernega gledališča Verdi iz Trsta v Kopru, 5. 10. 2017

V četrtek, 5. oktobra 2017,  bomo v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru gostili orkester Opernega gledališča Verdi iz Trsta. Koncert, ki pomeni zgodovinski dogodek, saj gre za prvo gostovanje tega orkestra pri nas, sta pripravili Društvo Primorski poletni festival in Društvo prijateljev glasbe. Prvo s tem dogodkom zaključuje sezono, drugo pa jo začenja.

S tržaškim opernim gledališčem smo vzpostavili tesnejše stike že lani, ko smo v Kopru pripravili predstavitev njihove sezone ter na koncertne, operne in baletne dogodke odpeljali lepo število obiskovalcev s  te strani meje. Želja po čezmejnem sodelovanju pa je nazadnje pripeljala tudi do obiska v nasprotni smeri, to je do letošnjega gostovanja tržaških glasbenikov.

Pri izvedbi sta se nam s finančnim prispevkom pridružili tudi Skupnost Italijanov iz Kopra in Unija Italijanov, ki sta prepoznali pomembnost dogodka, podprla pa nas je tudi Mestna občina Koper. 

V veliko veselje in čast nam je, da sodelujemo pri tako pomembnem kulturnem dogodku in želimo si, da bi takšna srečanja lahko ponovili vsako leto vsaj enkrat, saj z njimi bogatimo kulturno ponudbo mesta in širše regije ter  oplajamo čezmejne stike.

Orkester opernega Gledališča Verdi  bo pod vodstvom dirigenta Stefana Furinija izvajal dela A.Corellija, L. Boccherinija, F.Schuberta in W.A. Mozarta.

Prodaja vstopnic med 2.-5. oktobrom od 9.00 do 17.00 na TIC Koper.

 

simfonicni koncertOrkester fundacije opernega gledališča Giuseppe Verdi iz Trsta je bil ustanovljen leta 1944, najprej z imenom “Filarmonica Triestina”, od leta 1964 pa je imenovan po operni hiši, v kateri deluje. Orkestru so dirigirali številni priznani dirigenti, med njimi Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Paul van Kempen, Thomas Schippers, Mario Rossi, Carlo Maria Giulini, Laslo Somogyi, Leonard Bernstein, Sergiu Celibidache, Gianandrea Gavazzeni, Daniel Oren, Gary Bertini, Gustav Kuhn. Izvaja tako operni kot simfonični repertoar, ki ga predstavlja na domačem odru, po Italiji in na gostovanjih v tujini. Leta 2014 je z Verdijevo opero Macbeth odprl sezono Kraljeve operne hiše v Muscatu (ROHM), leta 2016 pa je imel otvoritveni koncert Opere Dubai skupaj z znamenitim tenoristom Placidom Domingom. Diskografija orkestra zajema simfonije Mendelssohna, Schumanna, Dvořáka ter Stabat mater slednjega, posnetke nastopov na prvih izdajah Festivala dveh svetov v Spoletu (Festival di due mondi), posnetke opernih predstav nekaterih stvaritev Wolf-Ferrarija, Bellinija, Verdija, Mayrja, Rossinija, Zandonaia, Wagnerja.

Dirigent in violinist Stefano Furini, rojen leta 1970 v Padovi, je diplomiral na Konservatoriju C. Pollini v Padovi v razredu Piera Tosa in se izpopolnjeval na Akademiji sv. Cecilije v Portogruaru pri Pavlu Vernikovu, privatno še pri Henryku Szeryngu ter pri Triu di Trieste na mednarodni šoli v Devinu. Kot violinist je zmagal več nacionalnih in mednarodnih tekmovanj. Od leta 1991 je koncertni mojster tržaškega gledališča Verdi. Iz dirigiranja se je izobraževal na seminarjih pri dirigentih Lu Ja, Angelo Campori, George Pehlivanian in kot dirigent začel nastopati leta 1994. Kot violinist je sodeloval z več orkestri, kot so I Solisti Veneti, operni in filharmonični orkester gledališča La Fenice v Benetkah, Orkester Padove in Benečije, I Pomeriggi Musicali v Milanu, Rai v Milanu, godalni ansambel, filharmonični in operni orkester milanske Scale, orkester v Bergamu, operni orkester v Cagliariju, orekster Maggio Musicale Fiorentino; dirigiral je ansamblom in orkestrom: Virtuosi Verdija iz Trsta, Orkester Padove in Benečije, Filarmonica Marchigiana, operni in filharmonični orkester gledališča Verdi iz Trsta, Simfonični orkester Lombardije G. Cantelli, Filharmonija Tito Schipa v Lecce. Komorno se predstavlja s pianistom Albertom Boischiom ter v zasedbi TriesTango. Poučaval je na konservatorijih v Adrii, Vidmu in Trstu. Igra na violino Andrea Guarnierija iz leta 1669.

 

Povezane vsebine