janusz-kica-foto-blaz-erzetic-obrezananovice ppf klub 2016/2017 

NOVA SEZONA SE ZAČENJA

Dragi abonenti, člani kluba PPF, ljubitelji gledališča!

Nove gledališke sezone letos ne bomo začeli v Trstu (tja se odpravimo v novembru), marveč v SNG Nova Gorica, kjer si bomo ogledali zadnjo slovensko predstavo režiserja Janusza Kice, letošnjega dobitnika nagrade Prešernovega sklada za gledališke režije. Naša prva skupna predstava bo ONDINA/ONDINE, pravljica o vodni vili, delo francoskega dramatika Jeana Giraudouxa, ki jo v prevodu Jake Fišerja in Srečka Fišerja prvič gledamo na slovenskem odru.

Predstava bo na sporedu v torek, 11. 10. 2016, ob 20.00. Eno uro pred predstavo se bomo v gledališču srečali z režiserjem in se v krajšem pogovoru z njim dotaknili teme predstave in njene postavitve. Gre za izvrstno postavitev, ki je uvrščena v tekmovalni program Borštnikovega srečanja, in jo toplo priporočamo.

O DELU

Avgust in Evgenija, siromašna zakonca, ki živita v ribiški koči ob jezeru, sta po izgubi hčerke našla na bregu jezera nenavadno deklico, ki sta jo poimenovala Ondina. Impulzivno, iskreno, čarobno bitje vode s svojo muhavostjo in nepredvidljivostjo povzroča krušnima staršema velike skrbi, a s prihodom viteza v bleščečem oklepu se vse spremeni. Ondina se zaljubi in se kljub opozorilom svojih vodnih prijateljev odloči, da se bo poročila. Tako se začne strastna ljubezenska zgodba, v kateri eterično spiritualno bitje trči ob človeške zdrahe in bedne prevare. Vilinski kralj diskretno spremlja njene muke in ji slednjič ponudi izgubo spomina kot najprijaznejšo odvezo.

Giraudoux je napisal poetično, gledališko izzivalno besedilo. Inventivna, pravljična, radostna, a tudi otožna igra temelji na srednjeveški nemški pravljici o vitezu, ki se zaljubi v morsko nimfo, Giraudoux pa raziskuje plime in oseke človeških strasti ter romantične predstave o možnosti idealne in trajne ljubezni ter tematizira razdvojenost človeka med svobodnim duhom, ki ga pooseblja Ondina, in uklenjenostjo v družbene konvencije, v kakršnih junakinja nikakor ne more zaživeti.

janusz-kica-foto-blaz-erzetic-obrezanaondina-2ondina-1

 

 

 

 

 

POMEMBNO

Podrobnosti o organizaciji ogleda in prijavah:

Prijavite se na pp.festival@siol.net do 8. oktobra 2016. Ob prijavi navedite vse zahtevane podatke. Za avtobusni prevoz bo poskrbljeno. Cena vstopnice za našo skupino je 12 EUR, za avtobus pa od 6 do 8 EUR (odvisno od števila prijavljenih). Oboje, vstopnico in avtobusne stroške, boste poravnali na avtobusu. Prijavljeni boste vse podrobne informacije dobili po elektronski pošti.

Povezane vsebine